Άμεσα μέτρα για τις πλημμύρες

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε να εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και στη χώρα μας και που προκαλούν πλημμύρες και άλλες καταστροφές είναι  επιπτώσεις εκτός των άλλων και της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες με μεγάλο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία[1] .

Στη χώρα μας είχαμε ήδη για φέτος τις πρώτες πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τα  οποία είναι μια προειδοποίηση και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη Ρόδο ακόμα θρηνούμε τα θύματα της πλημμύρας του Νοεμβρίου 2013.  Η προετοιμασία λοιπόν για ανάλογες περιστάσεις είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ζητάει από τους αρμόδιους φορείς, ΔΕΥΑΡ, Δήμο Ρόδου, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων ή συναρμοδιοτήτων τους προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή καταστροφών  από πλημμύρες και άλλα φαινόμενα που πιθανόν να εκδηλωθούν φέτος.

  • Εντός του αστικών χώρου καθαρισμός φρεατίων  απορροής ομβρίων υδάτων. Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και υλικών (φύλλα, σκουπίδια, φερτά υλικά κλπ)
  • Άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ( Τοπικό Δήμου Ρόδου και Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου)  και εκπόνηση σχεδίου για την πρόληψη φυσικών καταστροφών από πλημμύρες.
  • Σχολαστικός έλεγχος και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων ειδικά στις περιοχές που  έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Ολοκλήρωση όσων έργων τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των ρεμάτων για αποκατάσταση της φυσικής τους ροής με το βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο.
  • Ενημέρωση του κοινού με αποτελεσματικό τρόπο για τη λήψη μέτρων πρόληψης και την αποφυγή έκθεσης σε κίνδυνο.
  • Σήμανση των επικίνδυνων σημείων σε ρέματα και ποταμούς.
  • Εντοπισμός περιοχών όπου είναι απαραίτητη η εκτέλεση τεχνικών έργων για την προστασία τους.
  • Καθορισμός ομάδων επιφυλακής και διαρκούς επικοινωνίας με μέσα μαζικής ενημέρωσης τις ημέρες που αναμένονται ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα.

Τα μέτρα αυτά χωρίς να αποτελούν ένα εξαντλητικό κατάλογο ενεργειών, τις οποίες άλλωστε γνωρίζουν καλύτερα οι αρμόδιοι, μπορούν να σώσουν ακόμα και ζωές. Φυσικά πρέπει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι υποδομές και τα δίκτυα να σχεδιαστούν  ή να επανασχεδιαστούν με βάση τις νέα εποχή στην οποία εισερχόμαστε με ραγδαίους ρυθμούς, την εποχή δηλαδή της Κλιματικής Αλλαγής.

Το ΔΣ του ΣΠΠΡ

 


 

[1] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δράση για το κλίμα

Check Also

Για το ελαφι της Ροδου

Η σπουδή και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής καλό είναι να ασκείται εκεί που πραγματικά …