Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Σε λίγες εβδομάδες από σήμερα πρόκειται να αφιχθούν στη Ρόδο οι πρώτοι τουρίστες οι λεγόμενοι « ανοιξιάτικοι», όπως τα χελιδόνια που μας φέρνουν την άνοιξη. Συνήθως είναι φυσιολάτρες, άτομα που αγαπούν την φύση και λατρεύουν να περπατούν στα δάση μας και να φωτογραφίζουν την άγρια χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
Κάθε χρόνο βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ίδιο ερώτημα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όπως αρμόζει στο τουριστικό και φιλόξενο νησί μας τους πρώτους επισκέπτες μας; Άπό το τι θα δούν και πόσο καλά θα περάσουν εξαρτάται εάν θα αγαπήσουν τον τόπο μας, γίνουν φίλοι της Ρόδου, συχνοί επισκέπτες και καλοί πρεσβευτές της. Ένας σημαντικός παράγοντας για την σταθερή αύξηση του τουρισμού της Ρόδου είναι η διαφήμιση από ευχαριστημένους επισκέπτες. Η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι η πιο αποτελεσματική και κυρίως ανέξοδη.
Πολλοί αγνοούν ότι τουρισμός σημαίνει περιβάλλον, αυτό προσφέρουμε έναντι αμοιβής σε κάθε επισκέπτη της Ρόδου. Ό ήλιος η θάλασσα, τα δάση, οι ακτές και οι παραλίες, το κλίμα και άλλα πολλά είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Γι΄αυτά έρχονται κυρίως οι ξένοι τουρίστες να δουν, να απολαύσουν και να ξεκουρασθούν. Αυτό θα έπρεπε να είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα μαζί με τις εξαιρετικές τουριστικές υπηρεσίες, τα αρχαία μνημεία μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Δυστυχώς η εικόνα του νησιού μας όσο αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο φυσικό μας περιβάλλον, στα δάση μας, στους βιότοπους και υγρότοπους, στις παραλίες, στο οδικό δίκτυο αλλά και στην εμφάνιση της πόλης δεν είναι καθόλου κολακευτική την περίοδο αυτή. Εύκολα μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει επισκεπτόμενος τους χώρους αυτούς.
Το αλσύλιο της Καλλιθέας βρίσκεται απένταντι από τις Πηγές της Καλλιθέας ένα όμορφο μικρό περιαστικό δασάκι το οποίο ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπο και χωματερή. Υπάρχουν παντού σκορπισμένα σκουπίδια κάθε είδους, μπάζα, κομμένα πεύκα, ξερά κλαδιά που όλα μαζί συνθέτουν μια απαράδεκτη εικόνα την οποία καθημερινά αντικρίζουν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες που το επισκέπτονται από τα διπλανά 5 άστερα ξενοδοχεία του Φαληρακίου.
Στα Κολύμπια πάνω στο βραχώδες ύψωμα « Θεοτόκος» δίπλα από τις παιδικές κατασκηνώσεις υπάρχει ένας από τους πλέον σημαντικούς βιότοπους του νησιού με ποικιλία από φρύγανα, αρωματικά φυτά, θάμνους και προσφέρει μία υπέροχη θέα προς την παραλία του Αφάντου. Καθημερινά το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από τα παρακείμενα ξενοδοχεία. Κάποιοι ασυνείδητοι φρόντισαν προημερών να τον ρυπάνουν ρίχνοντας τα σκουπίδια τους και προξενώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Τα δε χωμάτινα δρομάκια που οδηγούν στο φρυγανότοπο είναι σχεδόν άβατα.
Τα πρανή του δρόμου προς το λατομείο από την πλευρά της Καλλιθέας είναι μόνιμη χωματερή μπαζών και σκουπιδιών εδώ και μερικά χρόνια εκθέτοντας τον νησί μας στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών. Μια καλή ιδέα θα ήταν αφού καθαρισθούν τα μπάζα από τα πρανή των δρόμων να φυτευθούν με πικροδάφνες ή άλλα καλλωπιστικά φυτά.Έτσι και το περιβάλλον θα ομορφήνει και θα προστατευθούν τα πρανή από ρίψεις μπάζων.
Οι δρόμοι του κυρίως οδικού μας δικτύου έχουν πολλά προβλήματα κυρίως από τις κατολισθήσεις, λακκούβες, πεταγμένα μπάζα στα πρανή και πολλές από τις οδικές σημάνσεις είναι παλιές πρέπει να αντικατασταθούν και να επανατοποθετηθούν σωστά. Επίσης να ξηλωθούν οι παράνομες και παραπλανητικές πινακίδες. Μέρος του οδικού δικτύου της δυτικής πλευράς έχει καταστραφεί από την διάβρωση λόγω των κυμάτων της θάλασσας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Στην πόλη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σχετικά με την καθαριότητα, με τους κάδους μόνιμα να υπερχειλίζουν από σκουπίδια, το πράσινο των πάρκων χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και ποικιλία φυτών, οι ξύλινοι εξοπλισμοί των πάρκων και οι φράκτες σαπίζουν ασυντήρητοι, οι δε ποικιλόμορφες στάσεις των λεωφορείων με τα χάλια που έχουν αποτελούν μόνιμη δυσφήμιση της Ρόδου.
Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πολλά και πρέπει ιεραρχώντας να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Αυτή η εικόνα για τη Ρόδο είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει σύντομα με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμους και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Για το φυσικό περιβάλλον και την εικόνα της Ρόδου πρέπει να ξοδέψουμε συμπληρωματικά λίγα χρήματα, εκτός από το κονδύλι που πληρώνουμε για την διαφήμιση του νησιού μας. Εξάλλου τι σημασία έχει να σπαταλάμε κόπο και χρήμα διαφημίζοντας αυτό το χάλι ;
Για την κατάσταση αυτή έχουμε όμως και εμείς σαν πολίτες αυτού του τόπου τις δικές μας ευθύνες και μερικοί πολύ μεγάλες. Την Ρόδο δεν την ρυπαίνει ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια καταστρέφει το φυσικό της περιβάλλον. Αυτοί έχουν άλλες ευθύνες μεταξύ των οποίων η αποπεράτωση των έργων υποδομής, του οδικού δικτύου, του νερού, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους , την τήρηση των νόμων και την αυστηρή τιμωρία όσων παρανομούν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον του νησιού.
Εάν πράγματι επιθυμούμε την Ρόδο ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό με πολλαπλάσια οφέλη για όλους, τότε αυτό θα προέλθει πρωτίστως από την αλλαγή της νοοτροπίας μας και από την ανάδειξη και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο