Την περασμένη Τετάρτη 12 Μαΐου ανακοινώθηκε η συμφωνία των κυβερνήσεων Τουρκίας και Ρωσίας για την κατασκευή Πυρηνικού Ενεργειακού Σταθμού (ΠΕΣ) για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη θέση Άκουγιου (Akkuyu) στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Το εργοστάσιο προϋπολογισμού 20 δισ. δολλαρίων (€15,5 δισ.) θα κατασκευάσει η ρωσική εταιρία Atomstroiexport.
Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για το περιβάλλον και την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη: Στον ΟΗΕ συζητείται η Συνθήκη μη Διάδοσης της Πυρηνικών με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατών. Μάλιστα για πρώτη φορά υποστηρίζεται η δημιουργία Ζώνης χωρίς Πυρηνικά στη Μέση Ανατολή.
Οι κίνδυνοι ατυχήματος (όπως στο Τσερνόμπυλ), δολιοφθοράς, σεισμού ή πολεμικού κτυπήματος είναι σοβαρότατοι και υπαρκτοί, ειδικά στην περιοχή μας. Το πρόβλημα διάθεσης των πυρηνικών καταλοίπων είναι άλυτο: παραμένουν ραδιενεργά για περισσότερα από 10 000 χρόνια και η διαχείρισή τους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να αποτρέψει κάθε σκέψη για προσφυγή στους πυρηνικούς αντιδραστήρες για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.
Οι επιπτώσεις από πιθανή διαφυγή ραδιενεργού νέφους, ανεξάρτητα από την αιτία που θα την προκάλεσει, είναι σοβαρές, έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και κυρίως δε γνωρίζουν σύνορα. Το τελευταίο ενισχύει την άποψη ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού δεν μπορεί να αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους, αφού απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και την ίδια την ανθρώπινη ζωή σε άλλες χώρες. Η απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η Τουρκία είναι χώρα ιδιαίτερα ευνοημένη από την άποψη αυτή (υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, κ.α).
Καλούμε το Ροδιακό λαό και την τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της πυρηνικής απειλής και να συμπαρασταθούν στο Τουρκικό αντιπυρηνικό κίνημα. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς για να αποτραπεί η υποθήκευση του μέλλοντος της περιοχής μας από τον πυρηνικό τρόμο.