Ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε μετά από σοβαρές αντεγκλήσεις με τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας και θυελλώδεις συνεδριάσεις στο δημοτικό συμβούλιο να αναθέσει τη διαχείριση μέρους των σκουπιδιών του νησιού (των αστικών στερεών αποβλήτων [ΑΣΑ], όπως λέγονται σε ιδιωτική επιχείρηση.
Για την εξέλιξη αυτή ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει να παρατηρήσει τα εξής:
- Η κατάληξη αυτή του θέματος της διαχείρισης των ΑΣΑ φαινόταν προδιαγεγραμμένη, αφού τα τελευταία 8 χρόνια ο τότε Δήμος Ροδίων, στον οποίον αντιστοιχούσε ο μεγαλύτερος όγκος ΑΣΑ του νησιού, είχε απορρίψει την ανακύκλωση στην πηγή και είχε προσανατολιστεί στην καύση.
- Για την καύση προβλεπόταν ανέγερση «σταθμού θερμικής επεξεργασίας» με κόστος που πλησίαζε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
- Δεν είχε αποκλειστεί τότε η μεταφορά σκουπιδιών από άλλα νησιά προφανώς για να τροφοδοτείται ο σταθμός με επαρκή ποσότητα «καυσίμου», ώστε να είναι κερδοφόρα και συνεχής η λειτουργία του.
- Η Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας είχε δεχθεί τότε ότι η καύση θα οδηγούσε σε αύξηση των τελών καθαριότητας.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις που έχει διατυπώσει εδώ και χρόνια, σχετικά με την πολιτική που πρέπει να υιοθετήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των ΑΣΑ.
- Την ανακύκλωση στην πηγή θα οδηγήσει στην ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 40%, γεγονός που σημαίνει ότι το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Ρόδου θα επαρκεί για τη συλλογή και διαχείρισή τους. Τα δεδομένα άλλων Δήμων δείχνουν επί πλέον μείωση του όγκου των απορριμμάτων και λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
- Η ανακύκλωση στην πηγή πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης υλικών και οικιακής κομποστοποίησης, όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους. ʼλλωστε οι οικισμοί του νησιού μπορούν να συμβάλλουν πρώτοι οι ίδιοι σε υλικά προς κομποστοποίηση (κλαδέματα, φύλλα δέντρων κτλ.).
- Οι οικίσκοι συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών και η συγκέντρωση χαρτιού για ανακύκλωση με πρωτοβουλία των «Εθελοντών για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ρόδου» και μεμονωμένων πολιτών αποδεικνύει ότι οι δημότες βρίσκονται πιο μπροστά από την Δημοτική Αρχή στα ζητήματα αυτά.
- Η συστηματική ανακύκλωση και κομποστοποίηση δεν προχώρησε γιατί οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καύση ή μεθόδους προεπεξεργασίας για καύση (π.χ. βιοξήρανση) θέλουν να έχουν μεγάλες ποσότητες υλικού, που δε θα πρέπει να μειωθούν μέσω ανακύκλωσης.
- Συνέπεια των παραπάνω είναι κρίσιμη η απάντηση στα ερωτήματα:
• Τι θα γίνονται τα Αστικά Στερεά Απόβλητα που θα συγκεντρώνει η ιδιωτική εταιρία;
• Ποια θα είναι η τελική επεξεργασία τους;
• Μήπως μελλοντικά θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε στην λύση της καύσης;
6. Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης επιβάλλει την ενεργοποίηση και την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Συνεπώς αποτελεί πράξη υπευθυνότητας η οποία συμβάλλει σε συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες, που είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουμε.
Ο Δήμος Ρόδου οφείλει να δώσει πλήρεις, σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, που αφορούν άμεσα τους πολίτες του νησιού».