Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής ευνόησε ρεύμα επισκεπτών προς την χώρα μας και έτσι είχαμε μία σχετικά καλή χρονιά για τον τουρισμό, με αύξηση των αφίξεων κατά 10% και περίπου το ίδιο ποσοστό στις εισπράξεις.
Όμως η συνεχιζόμενη εδώ και δύο χρόνια οικονομική κρίση δημιούργησε μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση και είναι φυσικό να επηρεάζει αρνητικά και τον κλάδο του τουρισμού. Τα στοιχεία των προκρατήσεων που μας έρχονται από τις Ευρωπαικές χώρες για τη Ρόδο, μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Σ΄ αυτό έχει συντελέσει:
α) η δημοσιονομική κρίση και η ύφεση των χωρών της Ευρώπης και η ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών λόγω αυτής και
β) η ευρεία και συνεχής δυσφήμιση της χώρας μας και των πολιτών της από όλα σχεδόν τα Ευρωπαικά ΜΜΕ και κυρίως αυτά της Γερμανίας. Οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα αυτός επηρεάζεται από τέτοιες διεθνείς αρνητικές συγκυρίες.
Τα Δωδεκάνησα οφείλουν την ανάπτυξη τους και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους κατά μεγάλο μέρος στον τουρισμό. Γι’ αυτό τα προβλήματα που έχουν προκύψει πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα με γενική συστράτευση όλων των φορέων και των πολιτών, ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και έμποροι, περιφερειακοί και τοπικοί δημόσιοι φορείς πρέπει να δράσουμε συντονισμένα προς δύο κατευθύνσεις.
- Στο εξωτερικό στις χώρες που υπάρχουν σήμερα έντονες αρνητικές εντυπώσεις και από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο μερίδιο των επισκεπτών μας.
- Στο εσωτερικό με μέτρα που θα αφορούν το κόστος του πακέτου και την αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών που προσφέρουμε ως τουριστικός προορισμός.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των καιρών με τη χώρα σε ύφεση, την ανεργία να καλπάζει και τα νοικοκυριά να προσπαθούν να επιβιώσουν με δυσκολία. Ο τουρισμός είναι για πολλούς από εμάς η μοναδική πηγή εσόδων, ενώ πολλοί κλάδοι της οικονομίας να εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την πορεία του. Από την άλλη πλευρά η κρίση αυτή ίσως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μία στενή συνεργασία όλων ώστε να βελτιωθεί το σύνολο της προσφοράς ως Ρόδος. Η αναβάθμιση της ποιότητας σε κάθε τομέα της τουριστικής μας κουλτούρας θα είναι η απόδειξη ότι γνωρίζουμε και ξεπερνούμε τις όποιες δυσκολίες με πολύ δουλειά και με σεβασμό στους επισκέπτες μας. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να αποδεικνύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Το κλειδί γι΄αυτή την υπέρβαση είναι ο « επαγγελματισμός».
Η προσπάθεια λοιπόν πρέπει να εστιαστεί στην βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών από όπου αυτές παρέχονται, στη άψογη λειτουργία των βασικών υποδομών του νησιού και στην καλή διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Τα κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι :
α) Η Καθαριότητα
Η εικόνα της πόλης και του νησιού μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Το πρόβλημα των αστικών στερεών αποβλήτων δεν θα λυθεί ολοκληρωμένα με τη διαχείρισή τους από ιδιώτη. Ο περιορισμός του όγκου τους μέσα από την επανάχρηση και ανακύκλωσή τους στην πηγή αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε λύση. Ο Σύλλογός μας είναι αντίθετος προς την ακριβή και επικίνδυνη καύση.
β) Το κυκλοφοριακό
Το πρόβλημα είναι μεγάλο ιδίως το καλοκαίρι. Κάνει την πόλη απρόσιτη, αφιλόξενη και προξενεί ζημιά στον εμπορικό κόσμο. Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός της χρήσης του ι.χ. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση και ενίσχυση των δημοτικών μέσων μαζικής μεταφοράς, με ενίσχυση του ποδηλάτου (ποδηλατόδρομοι, δημοτικά ποδήλατα) και του πεζού (πεζοδρομήσεις, βελτίωση των πάρκων και των πλατειών).
γ) Η εικόνα της πόλης και του νησιού
Τα προβλήματα είναι πολλά. Δημόσια κτίρια που βρίσκονται σε κακή κατάσταση σε ερείπια, οι παλιοί μύλοι θα ήταν ευχής έργο να αποκατασταθούν σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία (οι μεσαιωνικοί ανεμόμυλοι, το παλιό Γηροκομείο, το παλιό κτίριο του ΙΚΑ κ.α.). Τα πάρκα και οι παιδικές χαρές να βελτιωθούν, να μη γίνονται χώροι στάθμευσης, να φύγουν οι αυθαίρετες κατασκευές και καταλήψεις ιδιωτών.
- Να επιδιορθωθούν τα πεζοδρόμια όπου χρειάζεται και να είναι ελεύθερα και ασφαλή για τους πεζούς.
- Να φυτευτούν τα παρτέρια με εποχιακά φυτά και να συντηρούνται τακτικά.
- Να καθαριστούν οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου από τα μπάζα, απορρίμματα και ξερά φυτά.
- Να ελεγχθεί η ηχορύπανση, κυρίως στην Μεσαιωνική πόλη. Να τηρούνται αυστηρά από όλους οι κανονισμοί και τα ωράρια, ιδίως των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
δ ) Οι παραλίες
Να αναβαθμιστούν όλες οι παραλίες με εύκολη πρόσβαση, με κάδους απορριμμάτων, με υγειονομικές τουαλέτες, να ξηλωθούν οι αυθαίρετες καλύβες που χρησιμοποιούνται ως αναψυκτήρια και η καθαριότητα να ελέγχεται συνεχώς. Η ασφάλεια των λουομένων είναι σοβαρό θέμα και δεν καλύπτεται από το Δήμο.
ε) Ύδρευση και αποχέτευση
Το θέμα της παροχής καθαρού και επαρκούς νερού για κατανάλωση είναι πολύ σοβαρό. Τα έργα σύνδεσης της παροχής νερού από το φράγμα του Γαδουρά με την πόλη δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Η εξοικονόμιση αφορά όλους αλλά περισσότερο τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, αναψυκτήρια) και την γεωργία γενικότερα.
Το δίκτυο της αποχέτευσης έχει προβλήματα: Να ελεγχθούν από τη ΔΕΥΑΡ οι παράνομες συνδέσεις ακαθάρτων με το δίκτυο ομβρίων. Η επίσημη υποβάθμιση του όρμου της Ιξιάς οφείλεται στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι βιολογικοί καθαρισμοί τους πρέπει να ελέγχονται συνεχώς και αυστηρά. Τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ σε πολλά σημεία στην πόλη μυρίζουν και ο βιολογικός σταθμός έχει ανάγκη επέκτασης αφού δέχεται τα λύματα περισσοτέρων οικισμών.
στ) Το φυσικό περιβάλλον
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού είναι το μεγάλο κεφάλαιο για την διατήρηση και ανάπτυξη του τουρισμού μας. Τα δάση, οι θάλασσες, οι ακτές, οι υγρότοποι (πηγές, ρέματα και λίμνες) είναι τόποι μοναδικής ομορφιάς και πρέπει να προστατεύονται και να αναδεικνύονται συνεχώς. Τα σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που τα επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες πρέπει να προστατεύονται και να συντηρούνται. Είναι κρίσιμο και επείγον το θέμα της πρόσληψης φυλάκων για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
ζ) Οι τουριστικές επιχειρήσεις
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες βελτίωσης της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων με όρους βιωσιμότητας, με εξοικονόμηση πόρων (ενέργεια, νερό, απορρίμματα), με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με βελτίωση των υπηρεσιών και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της φιλοξενίας. Η συνεργασία και η βελτίωση των σχέσεων με τους εργαζόμενους αποτελεί κλειδί που θα αποφέρει άμεσα οφέλη για τα δύο μέρη.
Να μη ξεχνάμε ότι η πιο αποτελεσματική και ανέξοδη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται καθημερινά από εμάς εδώ στο τόπο μας κατά την διάρκεια όλης της τουριστικής περιόδου.