Το πρόβλημα με την μείωση των δασικών εκτάσεων είναι παλιό, αλλά το οριστικό ξεπούλημα νομιμοποιήθηκε με τον Ν. 3208 / 2003 επί ΠΑΣΟΚ, που εφάρμοσε η Ν.Δ. Με τον νόμο αυτό άλλαξε σκοπίμως ο ορισμός του δάσους αυξάνοντας τα ποσοστά κάλυψης μιας έκτασης από 15% σε 25% με ξυλώδη δένδρα για να θεωρηθεί δάσος. Ετσι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους αποχαρακτηρίσθηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων που κατείχαν παράνομα ιδιώτες, καταπατητές, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, μεγαλοεργολάβοι κ.α., ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν αφού τις εξαγοράσουν με ευτελή ποσά.
Αλλοι αρνητικοί παράγοντες
- Η έλλειψη ύπαρξης δασολογίου που δυσχεραίνει τον εντοπισμό και την καταγραφή των δασών της χώρας. (η δασική έκατση είναι άγνωστη).
- Ο Υπουργός θέλει να γίνει η σύνταξη του δασολογίου με αεροφωτογραφίες του 1985 όχι προγενεστέρων, και χωρίς να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά όργανα μετρήσεις, δηλ. στο περίπου.
- Η έλλειψη ικανού αριθμού δασοφυλάκων για αποτελεσματική φύλαξη.
- Με την τροποποίηση του άρθρου 41 του Ν. 998/1979 δεν απαιτείται πλέον απόφαση αναδάσωσης σε καμμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, όταν επέρχεται φυσική αναζωογόνηση, χωρίς να ορίζει σε πόσο χρονικό διάστημα.( 1 μήνα 6, 24,). Ετσι δίνεται η δυνατότητα σε καταπατήσεις.
- Ανύπαρκτος ο προσδιορισμός ζωνών χρήσεως εντός των δασικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων, ώστε να γνωρίζουν οι πάντες τι επιτρέπεται και τι όχι να γίνονται μέσα στα δάση. ( ζώνες βοσκής, γεωργία, υλοτομία, ήπιες δράσεις, κλπ.)
- Ετσι έχουμε ασύμβατες με το φυσικό περιβάλλον δράσεις που ενοχλούν τα ζώα, μολύνουν τους υδρότοπους των, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα.
- Δενδροφυτεύσεις χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία των δενδρυλίων από τη βοσκή ζώων και συντήρηση.
Αντιπυρική προστασία
Πέρυσι (2007) έγιναν στάχτη 2,8 εκατ. στρέμματα, χάθηκαν 80 συμπολίτες μας, και πάνω από 6.000 έμειναν άνεργοι, πολλά δε σπίτια και ζώα κάηκαν.Πάρθηκαν κάποια μέτρα στα χαρτιά αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει πράξη, όπως:
- Τα κονδύλια που περιμένουν οι ΟΤΑ δεν είχουν σταλεί μέχρι τώρα για συγκεκριμένα έργα αποψίλωσης των περιαστικών περιοχών και για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων από τους ΟΤΑ και τα Δασαρχία.
- Η πυροσβεστική ξεκινά με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό τουλάχιστον με κενές θέσεις 4.200 ατόμων ή 40% των οργανικών της θέσεων.
- Τώρα ακόμα σχεδιάζονται τα πρώτα βήματα συνεργασίας Πυροσβεστικής και δασολόγων για πρώτη φορά, μέσω της δημιουργίας ευέλικτων ομάδων εκτάκτων αναγκών. ( ψήφιση σχετικής νομοθεσίας).
- Κονδύλια για τον καθαρισμό των καμμένων εκτάσεων δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στα κατά τόπους Δασαρχεία για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
- Οι περιφέρειες πρέπει να ελέγξουν τα όποια κονδύλια δοθούν στους ΟΤΑ για διάνοιξη δρόμων προσπέλαση των οχημάτων πυρόσβεσης στα δάση. Δημιουργία και άλλων επίγειων δεξαμενών και αγοράς οχημάτων μεταφοράς και ρίψεις νερού.
- Ενημέρωση του λαού δεν έχει γίνει ακόμη όπως απεφασίσθει καθώς και η συγκρότηση και οργάνωση εθελοντικών ομάδων βοήθειας στην πυρόσβεση.
- Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα δεν επαρκούν με τα 14 γερασμένα Cascandair που δεν μπορούν να πετάξουν με θερμοξρασίες υψηλότερες των 35ο . Απαιτούνται να αγορασθούν νέα σύγχρονα αεροπλάνα που μαζί με τα ελικόπτερα και την ξένη βοήθεια να αντιμετωπισθούν οι φετινές πυρκαγιές.