Αιτία ρύπανσης και ατυχημάτων και σοβαρότατος παράγοντας δυσφήμισης του νησιού.
Κάθε χρόνο ακούμε τους αρμόδιους, κυρίως το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά όχι μόνο, να επιχειρηματολογούν για την ανάγκη προβολής του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού. Τους διαφεύγει όμως ότι ένας προορισμός, όπως και κάθε προϊόν, διαφημίζεται κυρίως από την ποιότητά του. Όσο περισσότερο υποβαθμίζεται τόσο πιο δύσκολο είναι να καθιερωθεί στην αγορά ως αξιόλογη επιλογή που θα στηρίζεται όχι στη μαζικότητα αλλά στην ποιότητα, αφού η δεύτερη είναι που μπορεί να φέρει περισσότερη ευημερία σε ένα πλαίσιο αειφορίας χωρίς την κατασπατάληση των πόρων του νησιού.
Ένα από τα διαχρονικά και σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος της Ρόδου είναι η ανεξέλεγκτη αφισορύπανση, η τοποθέτηση μεγάλων υπαίθριων πινακίδων, η κακή κατάσταση των πινακίδων οδικής σήμανσης, οι διαφορετικές στάσεις των λεωφορείων και οι εγκαταλειμμένες σιδεροκατασκευές που κάποτε στήριζαν πινακίδες και τώρα μένουν σκουριασμένες να διαφημίζουν τα χάλια μας.
Υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες
Ο Σύλλογος μας, και όχι μόνο, έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τις υπαίθριες γιγαντοαφίσες που βρίσκονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και σε αποστάσεις από τον άξονα της οδού μικρότερες από εκείνες που επιβάλει η σχετική νομοθεσία. Αυτό, πέρα από την οπτική ρύπανση, εγκυμονεί κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων. Ιδιαίτερο πρόβλημα είναι εκείνες που φωτίζονται ακατάλληλα το βράδυ και επηρεάζουν την ορατότητα των οδηγών. Κατά καιρούς γίνεται προσπάθεια μερικές να αποξηλωθούν, δυστυχώς όμως, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα άλλες πινακίδες καταλαμβάνουν τις θέσεις τους και η κατάσταση κάθε χρόνο χειροτερεύει.
Αφισορύπανση
Η αφισορύπανση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ιδίως το καλοκαίρι, προφανώς λόγω αύξησης των δραστηριοτήτων και της ανάγκης για διαφημιστική προβολή κατά την τουριστική περίοδο. Ένα μωσαϊκό από αφίσες κάθε είδους βρίσκονται καρφωμένες πάνω σε τοίχους, σε κολώνες φωτισμού, τεράστια πανό σε οδικούς κόμβους (κίνδυνος ατυχημάτων ), σε δένδρα και όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Η κατάσταση έχει τελείως ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού τέτοιος άλλωστε δεν υπάρχει, και ο καθένας κάνει ό, τι θέλει. Η υπεύθυνη Δημοτική Υπηρεσία φαίνεται να είναι ανίκανη να εφαρμόσει τον Νόμο και τον κανονισμό καθαριότητας (άρθρο 25) [1] ώστε να βάλει και ρευστό στα ταμεία της για περιβαλλοντικές δράσεις αφού επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα. Μάλιστα ο ίδιος ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια «δείχνουν» το δρόμο διαφημίζοντας εκδηλώσεις όπως φέτος την 51η Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής, τοποθετώντας αφίσες σε κολόνες φωτισμού και δέντρα. Το σίγουρο είναι ότι με αυτό το χάλι η Ρόδος πληρώνει το τίμημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ως φθηνός προορισμός.
Πινακίδες οδικής σήμανσης – Ασφάλεια
Και εδώ παρατηρείται έλλειμμα ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με την οδική σήμανση αλλά και την ασφάλεια των δρόμων. Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται να μπουν μπάρες όπως π.χ στον Προφήτη Ηλία, ενώ όσον αφορά τις σημάνσεις πολλές πινακίδες είναι καταστρεμμένες και πρέπει να αντικατασταθούν, άλλες βρίσκονται είτε σε λάθος μέρος είτε δεν είναι ορατές από τους οδηγούς. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο με πλήρη καταγραφή, ανανέωση και επανατοποθέτηση των πινακίδων σε όλο το νησί. Το ίδιο και με τις στάσεις των λεωφορείων. Εδώ οι αρμόδιοι, είτε είναι ο Δήμος Ρόδου είτε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχουν και πάλι αποτύχει δραματικά στο ρόλο τους.
Παράνομες σιδεροκατασκευές
Υπάρχουν τέτοιες παλιές κατασκευές σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και σε δημόσιους χώρους και πρέπει άμεσα να ξηλωθούν με ευθύνη των ιδιοκτητών. Άλλως να επιβληθούν πρόστιμα. Αυτές αφορούν κυρίως παλιές και εγκαταλελειμμένες πινακίδες που αφέθηκαν για να «ομορφαίνουν» το ροδίτικο τοπίο.
Συμπερασματικά η Ρόδος πρέπει να νοικοκυρευτεί και να αποκτήσει εύρυθμη και έννομη λειτουργία. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική ώστε να καθαριστούν οι δημόσιοι χώροι, και να αναβαθμιστεί το περιβάλλον. Άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας θα είναι η βελτίωση του αστικού, δομημένου περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ως πολίτες αντιμετωπίζουμε τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο με σεβασμό και κυρίως αν οι Αρχές πράξουν τα αυτονόητα –έλεγχο και εφαρμογή των νόμων προς όλους – χωρίς εκπτώσεις.
Το Δ.Σ του Συλλόγου
[1] Το άρθρο αναφέρει: «Απαγορεύεται η αφισοκόλληση ή η ανάρτηση αφισών σε οποιοδήποτε χώρο όπως ΚΑΦΑΟ, κατασκευές προσωρινής περίφραξης χώρων, στάσεις λεωφορείων, κορμούς δέντρων, στύλους ηλεκτροφωτισμού κ.τ.λ. Οι αφίσες επιτρέπεται να κολλιούνται μόνο σε ειδικά διαφημιστικά ταμπλό που έχει τοποθετήσει για το λόγο αυτό ο Δήμος Ρόδου . Παράβαση της διάταξης αυτής, επιφέρει πρόστιμο 300 € για τις πρώτες δέκα (10) αφίσες το οποίο επαυξάνεται κατά 50€ για κάθε ένα τεμάχιο πλέον των δέκα (10)».