Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και σύμφωνα με τον ΟΗΕ το θέμα για το 2020 είναι η βιοποικιλότητα. Η ποικιλία όλων των οργανισμών που ζουν στον πλανήτη μας, μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι αλλαγές στη χρήση της γης, η ρύπανση και η κλιματική κρίση.
Φέτος η συγκεκριμένη μέρα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό για την Ελλάδα λόγω της νέας (αντι)περιβαλλοντικής νομοθεσίας η οποία υπονομεύει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, καταπατώντας ευρωπαϊκές νομοθεσίες και οδηγίες για τις προστατευόμενες περιοχές δίνοντας γη και ύδωρ στους «επενδυτές». Στη βάση του αφηγήματος περί «πράσινης ανάπτυξης» ευρωπαίοι «επενδυτές», μπορούν να κάνουν εδώ αυτά που δεν επιτρέπονται να κάνουν στη χώρα τους.
Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός περιοχών Natura, δημιουργούνται χώροι απόρριψής εξορυκτικών αποβλήτων χωρίς αδειοδότηση και παρακάμπτονται αποφάσεις των τοπικών αρχών ως προς τις επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εντός των ορίων τους.
Επίσης, με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού παραδίδεται ο αιγιαλός σε ιδιωτικά συμφέροντα, προωθώντας με διαδικασίες fast track την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας. Διευκολύνεται η αποψίλωση δασών για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, θεσμοθετείται η διαχείριση ενάλιων αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες, θεσμοθετείται η παραχώρηση αποκλειστικής εκμετάλλευσης παραλιών σε γειτονικά ξενοδοχεία.
Για τον τόπο μας λοιπόν η μέρα αυτή δεν μπορεί να είναι μέρα γιορτής. Επειδή πολλά θα ακουστούν και θα γραφούν για την αυριανή μέρα, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι δεν αρκεί να θυμόμαστε το περιβάλλον μόνον αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, να κάνουμε φιέστες επικοινωνιακές και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, όλοι εμείς, οι κάτοικοι, οι φορείς αυτοδιοίκησης, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις να το κατηγοριοποιούμε στην τελευταία θέση των προτεραιοτήτων μας. Το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας ενσυνείδητη, συνεχή προστασία και ανάληψη άμεσων δράσεων.
Ο φετινός «εορτασμός» που γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, της κλιματικής κρίσης, των ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν μπορεί παρά να μην αναδείξει την αλληλεξάρτηση του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων, σε όλους τους τομείς της ζωής. Τα μεγάλα διεθνή, εθνικά και τοπικά προβλήματα παραμένουν για να μας θυμίσουν την ανεπάρκειά μας στο να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να δώσουμε λύσεις για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Η προσωρινή βελτίωση της κατάστασης στον πλανήτη με την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την εμφάνιση άγριων ζώων στα περίχωρα πόλεων κατά τη διάρκεια του lockdown, λόγω του COVID 19, κατέδειξε σαφώς, σαν σε ένα παγκόσμιο πείραμα, τη βαρύτητα των επιπτώσεων των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον.
Η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή απορριμμάτων, στερεών και υγρών, η ανεπαρκής διαχείρισή τους σε βάρους των φυσικών αποδεκτών τους, οι δασικές πυρκαγιές, η ρύπανση της θάλασσας και του βυθού, η καταπάτηση φυσικών οικοσυστημάτων και των διάφορων μορφών ζωής που φιλοξενούν, από την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον μας, αν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση. Δράση σε επίπεδο χωρών, κυβερνήσεων, πολιτών. Ενωμένοι να αξιώσουμε την προστασία και διάσωση της άγριας φύσης
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, με αφορμή την ημέρα αυτή, καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον καθαρισμό του αλσυλλίου της Καλλιθέας την Κυριακή 7/6/2020 στις 10 π.μ. Η συνάντηση μας θα είναι στη δεύτερη είσοδο από τις πηγές της Καλλιθέας. Πάρτε τους φίλους σας, τις οικογένειές σας και τα γάντια σας και ελάτε.
Σκεφτείτε υπεύθυνα τον τρόπο μετακίνησης και στάθμευσης του οχήματός σας, τηρήστε τα μέσα ατομικής προστασίας (γάντια κλπ) και την τήρηση αποστάσεων, θέτοντας την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, ως μέγιστη και πρωταρχική προτεραιότητα.
Από το ΔΣ