Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 21 Σεπτεμβρίου το 4ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου. Οργανώθηκε από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) και διήρκεσε δέκα μέρες.
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε ως διοργανωτής από κοινού σε δύο από τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα: μαζί με το ΑΠΜ και την Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις» στην πρώτη προβολή στη Ρόδο του ντοκυμαντέρ με τίτλο «Golfland» (σκηνοθέτις Νέλλη Ψαρρού) στις 18/9/2011 μαζί με το ΑΠΜ και την Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων» εκδήλωση για τη δημόσια περιουσία και τον Εφαρμοστικό Νόμο3986/2011 με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ. Αθήνας Κώστα Μπέη στις 19/9/2011.
Το ντοκυμαντέρ Golfland αναφερόταν στις τεράστιες επενδύσεις για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και παρουσίασε τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την κοινωνία. Το θέμα αφορά άμεσα τη Ρόδο όπου εκτός από το γκόλφ Αφάντου ανάλογες επενδύσεις πιθανόν ετοιμάζονται και για άλλες περιοχές του νησιού. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τις συζητήσεις τόσο με εκπροσώπους των εταιριών όσο και των εκεί τοπικών κοινωνιών προκύπτουν συνοπτικά τα εξής:
- Το γήπεδο γκολφ αποτελεί μόνον μέρος της επένδυσης. Το σημαντικότερο μέρος της από οικονομική πλευρά είναι οι παραθεριστικές κατοικίες υψηλής στάθμης που το πλαισιώνουν. Οι κατοικίες αυτές πωλούνται σε αλλοδαπούς υψηλών εισοδημάτων.
- Το γήπεδο γκολφ έχει τεράστιες ανάγκες σε νερό για τη διατήρηση του χόρτου. Εκτός από το νερό οι επενδύσεις αυτές απορροφούν ενεργειακούς πόρους, προϋποθέτουν εκτεταμένα έργα υποδομής (δίκτυα, δρόμους κτλ.) με σοβαρές επεμβάσεις στο έδαφος και τις ακτές (αν το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο) και στις παραδοσιακές χρήσεις γης.
Παρουσιάστηκαν στην ταινία καταστροφές στα οικοσυστήματα στην Πύλο και οι κίνδυνοι στη Φθιώτιδα (αλλαγή χρήσης της δασικής γης) και στην Κρήτη.
* Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των συγκροτημάτων (συχνά διαφορετικές από τις επενδυτικές) δε δεσμεύονται να εφοδιάζουν τις εγκαταστάσεις τους με προϊόντα της τοπικής αγοράς, ούτε να χρησιμοποιούν εργαζόμενους της περιοχής για την κατασκευή και τη λειτουργία τους. Στην Πύλο αναφέρθηκε εκτεταμένη απασχόληση αλλοδαπών οικοδόμων. Προφανώς το κριτήριο είναι τα συμπιεσμένα μεροκάματα, οι χαμηλές τιμές και οι επαρκείς ποσότητες των προϊόντων για απρόσκοπτο εφοδιασμό των μονάδων. Έτσι καταρρέει η άποψη που θέλει τις επενδύσεις αυτές «ευλογία» για τον τόπο όπου εγκαθίστανται.
Στην επόμενη εκδήλωση, ο καθηγ. Κ. Μπέης εξέτασε το ζήτημα του δημόσιου χρέους και του Εφαρμοστικού Νόμου από νομικής πλευράς.
- Υποστήριξε ότι το χρέος διογκώθηκε μετά το 1980.
- Υπογράμμισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης γιατί δεν ενημέρωσαν για το θέμα τον Ελληνικό λαό αν και οι πολιτικοί το γνώριζαν.
- Εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να υπογράψει τον Εφαρμοστικό Νόμο.
- Πρότεινε ένα καινούργιο Σύνταγμα το οποίο: θα μειώσει τα μέλη της Βουλής σε 100, θα αποκλείει την συνεχή θητεία των μελών με αποκλεισμό επί μία τετραετία από τις εκλογές όσων είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη θητεία και θα δίνει ουσιαστικές εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από το ακροατήριο.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου προτίθεται να αξιοποιήσει και να προβάλει τα υλικά των εκδηλώσεων αυτών.