● Mόνο στις ΗΠΑ 2 δις ξυραφάκια πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Αγοράστε μια κλασική μηχανή ασφαλείας στην οποία αλλάζετε μόνον την κεφαλή με τη λεπίδα και όχι τις ολόσωμες πλαστικές.
● Χρησιμοποιείστε στυλό ο οποίος δέχεται ανταλλακτικά και όχι μιας χρήσης. Ακόμη καλύτερα προτιμήστε στυλό μελάνης με πένα. Διαρκεί μια ζωή και είναι πολύ αξιόπιστο.
● Αν πρόκειται να αγοράσετε ρολόϊ διαλέξτε τα κινητικά (kinetic). Κουρδίζουν με την κίνηση του χεριού και δεν χρειάζονται μπαταρίες.
● Προτιμάτε τα προϊόντα που πουλιούνται σε χάρτινες ή μεταλλικές συσκευασίες, καθώς και τις επιστρεφόμενες γυάλινες. Αποφεύγετε τις πλαστικές συσκευασίες.
● Στα ψώνια εγκαταλείψτε τις πλαστικές σακούλες. Αγοράστε μερικές πάνινες, που θα κρατήσουν για χρόνια. 500 δισ. έως και 1 τρισ. πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο!
● Στο λουτρό προτιμήστε καζανάκι διπλής λειτουργίας. Αν έχετε ήδη κοινό καζανάκι τοποθετήστε ένα αντικείμενο στο χώρο του νερού (τούβλο, μπουκάλι). Έτσι μειώνετε την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείτε χωρίς να μειώνετε την ορμή του νερού.
● Αποφεύγετε να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό αν το νερό του δικτύου είναι καλής ποιότητας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φίλτρο στη βρύση της κουζίνας. Άλλη λύση είναι η κανάτα με φίλτρο που συγκρατεί όχι μόνο τα φυτοφάρμακα, τα βαριά μέταλλα και τα χημικά, αλλά μειώνει και τις ποσότητες του χλωρίου και των αλάτων του νερού.
● Εγκαταστήστε ντους και βάνες χαμηλής ροής και θα μειώσετε τη χρήση νερού κατά 50% χωρίς να μειώσετε την απόδοση. Κατεβάστε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνα στους 50 C και θα δείτε το κόστος του ζεστού νερού να μειώνεται μέχρι και 50%.
● Τοποθετείστε το βραστήρα μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε για τον καφέ. Εξοικονομήστε νερό και ρεύμα. Χρησιμοποιείστε αέριο για το μαγείρεμα είναι φθηνότερο από το ρεύμα. Έχετε δει επαγγελματία μάγειρα να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές εστί
● Τοποθετείστε στο σπίτι οικονομικές λάμπες. Είναι ακριβότερες αλλά διαρκούν 8 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Σε λίγους μήνες έχετε αποσβέσει τη δαπάνη. Μην πετάτε τις οικονομ. λάμπες στα συνηθισμένα σκουπίδια
● Διατηρήστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές (κινητό τηλ., ηλεκτρ. υπολογιστή, κτλ.), όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Αντί να τα πετάξετε χαρίστε τα ή ανακυκλώστε τα στα ειδικά καταστήματα. Μη τα πετάτε στα σκουπίδια – περιέχουν τοξικά στοιχεία ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον.
● Οι θαλάσσιες χελώνες τρέφονται κυρίως με μέδουσες. Οι πλαστικές σακούλες στη θάλασσα ξεγελούν τα συμπαθή ζώα τα οποία όταν τις καταπιούν παθαίνουν ασφυξία. Μη πετάτε πλαστικές σακούλες και σκουπίδια στη θάλασσα!
●Το 30% των καμένων εκτάσεων της Πάρνηθας έχουν τη δυνατότητα να αναδημιουργηθούν και αυτό μόνο υπό ιδανικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, αναφέρουν οι επιστήμονες.
● 369.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση!
● 25 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο τουλάχιστον θα εξοικονομηθούν στον τομέα της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν ληφθούν άμεσα φιλόδοξα πολιτικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF (Ταμείο για την Αγρια Ζωή), Climate Action Νetwork (Δίκτυο Δράση για το Κλίμα) και Health & Environment Alliance (Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον).
● 8000 λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα θα μπορούσαν να επιφέρουν σε όλη την Ευρώπη τα δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
● Χίλιοι (1000) βίσσωvες ήταν ό,τι άφησε το 1889 το συστηματικό κυνήγι τους (από τα 40 εκατομ. του 1800), προκειμένου να «κτυπηθούν» οι πληθυσμοί των ιθαγενών κατοίκων της Β. Αμερικής. Έκτοτε ανέκαμψαν σε 400 000 κεφάλια
● Μετά τον τυφώνα «Κατρίνα» 1500000 άτομα εγκατέλειψαν τη Νέα Ορλεάνη και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν το 2005
● Δέκα χώρες κυριαρχούν στην παγκόσμια αλιεία, κατά σειρά: Κίνα, Περού, ΗΠΑ, Χιλή, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Ταϊλάνδη και Νορβηγία.
● Το 16% των ζωντανών κοραλλιογενών υφάλων έχασε ο πλανήτης από την άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών μόνο στη διετία 1997- 1998.
● Ένα μόνο ναυάγιο αυτό του δεξαμενοπλοίου «Prestige» το 2002 ήταν αρκετό για να χυθούν στη θάλασσα 64 000 τόνοι πετρελαίου, να μολυνθούν 3000 km ακτογραμμών και να πληγεί η εργασία 30 000 κατοίκων αυτών των περιοχών.