Ενδιαφέρουσα είδηση μας έρχεται από το Βερολίνο σχετικά με την διαχείριση του νερού από τον Νίκο Χρυσόγελο πρώην Ευρωβουλευτή
Στο Βερολίνο ενθαρρύνουν τη συλλογή κι επαναχρησιμοποίηση του νερού της βροχής ώστε και η κατανάλωση νερού του δικτύου να μειωθεί και τα οικονομικά και ενεργειακά κόστη να ελαχιστοποιηθούν (η επεξεργασία λυμάτων και ο καθαρισμός και διανομή νερού κοστίζουν αφού καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας). Βλέπεις λοιπόν σε πολλά σπίτια να εφαρμόζουν απλές λύσεις για συγκέντρωση του βρόχινου νερού, πχ σε βαρέλια ή σε μικρές λιμνούλες και επαναχρησιμοποίησή του, ιδιαίτερα για πότισμα. Υπάρχουν όμως και οικονομικά μέτρα για όσους δεν συμμετέχουν. Πληρώνουν σημαντικά ποσά για το έξτρα κόστος που προκαλούν στον Δήμο – ο Δήμος επανέκτησε την διαχείριση του νερού, θεωρώντας την ιδιωτικοποίηση του νερού κακή πρακτική.
Στο κέντρο επαγγελματικής κατάρτησης για “πράσινα επαγγέλματα” Oberstufen zentrum fuer Natur und Umwelt που επισκεφθήκαμε μας έδειξαν μεταξύ άλλων τι κάνουν στο ίδιο το κέντρο για το νερό. Διοχετεύουν το νερό της βροχής είτε σε μια λιμνούλα που έχουν δημιουργήσει και από αυτήν ποτίζουν τον μεγάλο κήπο και τα κτήματά τους είτε εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Εντυπωσιακό όχι μόνο το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα αλλά και το οικονομικό: εξοικονομούν τώρα 35.000 ευρω ετησίως που θα έπρεπε να πληρώνουν αν δεν ανέπτυσσαν το σύστημα.
Στο κέντρο εκπαιδεύουν πολίτες του Βερολίνου, έχουν δημιουργήσει 5 νέες τάξεις για πρόσφυγες ενώ εκπαιδεύουν και ενδιαφερόμενους από χώρες του τρίτου κόσμου ώστε να είναι σε θέση να φτιάχνουν μόνοι τους απλά συστήματα ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταικών, ανεμογεννητριών ή βιολογικών συστημάτων επεξεργασίας των λυμάτων με φυτά και φυσικά υλικά.
Η πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Βερολίνο στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το “Respect for Greece” αυτή τη φορά αφορούσε την ανάπτυξη συνεργασιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του κλίματος. Με όλους τους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε (κέντρα περιβαλλοντικής αλλά και επαγγελματικής εκπαίδευσης, σχολεία, διοίκηση του Δήμου, βουλευτές της πλειοψηφίας -σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, αριστερά- κοινωνικοί φορείς) διαπιστώνουμε εκ νέου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες σε θέματα περιβάλλοντος, ενεργειακής μετάβασης σε ένα άλλο μοντέλο με ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργεια.
Μια διαφορά με την Ελλάδα: Παντού στο Βερολίνο – τουλάχιστον- βλέπεις να έχουν κάνει το θέμα της ενέργειας και του περιβάλλοντος δική τους υπόθεση.