Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για αρκετές ημέρες των πυροσβεστών και των εθελοντών η δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από εγκληματική αμέλεια έκαψε μερικά από τα καλύτερα συμπαγή δάση του νησιού. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι εμπειρίες των μεγάλων δασοπυρκαγιών του 1987 και 1992 δεν βοήθησαν σε τίποτε. Διαπιστώθηκε ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών μεγάλης κλίμακας, επαρκούς, εκπαιδευμένου προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και διάλυση της διοίκησης κεντρικής και τοπικής που κινήθηκε με ασυγχώρητη βραδύτητα.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος γνωρίζοντας τα δεδομένα του θεσμικού πλαισίου και τις εμπειρίες του παρελθόντος αλλά και όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της χώρας δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για την αποκατάσταση των δασών που καταστράφηκαν.
Δεν πιστεύει ότι εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Αυτό θα κριθεί από το αν:
♦Δεν εξαιρεθούν της αναδάσωσης τμήματα καμένων εκτάσεων για οποιοδήποτε λόγο
♦ Δε θα «φυτρώσουν» ελιές στη θέση των πεύκων
♦ Θα περιοριστεί η ανεξέλγκτη βοσκή
♦ Δε δοθούν δημόσιες εκτάσεις σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών «πάρκων».
♦ Δεν απαγορευθεί η διάνοιξη δρόμων με οποιαδήποτε δικαιολογία.
♦ Αν αφαιθεί το έργο της αναδάσωσης στα χέρια των επιστημόνων της Δασικής Υπηρεσίας που πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό, υλικά μέσα και οικονομικούς πόρους.Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε ότι αυτά θα πραγματοποιηθούν.
Μας εμποδίζει όμως η «άλλη πραγματικότητα» και τα δεδομένα που έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει
● Τίποτε δεν έχει γίνει για τη σύνταξη Δασικού Κτηματολογίου
● Αποψίλωση των Δασικών Υπηρεσιών και εμμονή στην «ενίσχυσή» τους με εποχικούς.
● Αφαίρεση της ευθύνης δασοπυρόσβεσης από τις Δασικές Υπηρεσίες και μεταφορά της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
● Ψήφιση δασικών νόμων που κάνουν αντιεπιστημονικές διακρίσεις μεταξύ δάσους και δασικής έκτασης. Αυθαίρετη μεταβολή προς το χειρότερο ακόμα και των συζητήσιμων κριτηρίων με τα οποία γίνονται οι χαρακτηρισμοί αυτοί. Με αντίστοιχους νόμους, το 1979 αποχαρακτηρίστηκαν 25 εκατομ. και το 1987 45 εκατομ. στρέμματα δάσους.
● Η δυνατότητα που παρέχεται μέσω νόμων στον Υπουργό ή το Γραμματέα Περιφέρειας να εξαιρεί της αναδάσωσης τμήμα καμένου δάσους είναι η βάση για απώλεια δάσους ή για μελλοντικούς εμπρησμούς.
● Η δια νόμου αναγνώριση ιδιοκτησίας σε καταπατητές δημόσιας γης (μαζί και δάσους) έναντι καταβολής προστίμου, διαιωνίζει την καταπάτηση δασών.
● Η διαιώνιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί κίνητρο για καταπατήσεις και εμπρησμούς δασών. Η αντιμετώπισή του για άλλη μια φορά εξαιρέθηκε από το Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας, που ψηφίστηκε πρόσφατα.Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Ρόδου θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ουσιαστική προστασία των δασών, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την παρεμπόδιση της καταπάτησής τους.Επίσης δηλώνει παρόν στις όποιες συλλογικές προσπάθειες γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών στις δασικές εκτάσεις.
Το Δ.Σ